
Usikker på valget?
Går du i tiendeklasse og lurer på om du skal ta fagbrev? Eller går du Vg1 TIF og lurer på om lette eller tunge kjøretøy er det rette for deg? Dét gjorde Nisrin også. Til slutt veide lastebilene tyngst på vektskåla – her forteller hun hvorfor.
Fakta om Nisrin
Hvem: Nisrin Mensi, 18 år, Elverum
Hva: Lærling på første året ved Volmax Hamar
Hvorfor: Lette eller tunge kjøretøy?
Valgte fagbrevet «bilmekaniker, tunge kjøretøy»
Nisrin Mensi (18) var den eneste blant studievennene som valgte teknologi- og industrifag (TIF) (tidligere forkortet TIP) på videregående, rett og slett fordi hun alltid har syntes at biler er fine. Samtidig var det etter hvert noe større som fremsto enda mer fristende …
– Under utplassering på videregående, erfarte jeg at personbil opplevdes mer som «det samme hver dag». Derfor ville jeg prøve lastebil også, for å sammenligne, forklarer hun.
Dermed gikk veien til Volmax sitt anlegg på Hamar, hvor Nisrin hadde sin neste utplasseringsperiode. Det beskriver hun selv som et veiskille:
– Hos Volmax opplevde jeg mer variasjon; vi gjorde mye forskjellig på lastebilverkstedet og det syntes jeg var mer spennende enn å skru på personbil, rett og slett. Jeg hadde ikke lyst til å bytte eller prøve noe annet etter denne utplasseringen med lastebiler, da var jeg blitt sikker på at å tenke større var riktig for meg, sier hun smilende, der hun står blant de store doningene.
Les også om Volmax-lærlingen Thea, som tok medalje i Yrkes-NM i Bilfag.
Høyteknologiske lastebiler – mer å skru på
Den unge, uredde lærlingen Nisrin, oppgir folka og nettopp variasjonen i arbeidsdagen som de viktigste årsakene til at hun stortrives med valget sitt.
– Det ække no' ille med Volmax, egentlig; alt er jo bra!
Selv hevder hun det er mer å lære når man velger fagbrevet bilmekaniker, tunge kjøretøy, fremfor bilmekaniker, lette kjøretøy.
– På en lastebil er det mer å skru på, mer som kan bli ødelagt. På en personbil er det ikke like mye slitasje og «gøy», sier hun med en liten latter, og legger til;
– Lastebilene er også mer teknologiske, og gjerne med spesialtilpasninger som krever litt ekstra innsikt og feilsøking. Veldig få lastebiler er helt like, og det gjør det ekstra variert.
Volmax Lærlingskole, for mekanikerlærlingene
Cirka én gang i måneden er det Volmax Lærlingskole ved anlegget på Borgeskogen mellom Tønsberg og Sandefjord. Da samles samtlige mekaniker-lærlinger, for felles opplæring og ikke minst sosialisering og erfaringsutveksling. Dét setter Nisrin pris på:
– Oppfølgingen av lærlinger er veldig bra hos Volmax. Andre jeg kjenner på andre lastebilverksteder, blir overlatt mer til seg selv, det gjør vi ikke hos Volmax. Her har vi egen lærlingskole og blir tett fulgt opp. Jeg har min egen «fadder», som er teamlederen min, men også alle andre på anlegget er flinke til å hjelpe oss lærlinger.
-
Oppfølgingen av lærlinger er veldig bra hos Volmax.
Nisrin Mensi
Lærling i Volmax

Tiendeklassing og lurer på å velge yrkesfag?
Nisrins bilinteresse kommer ikke fra verken foreldrene eller omgangskretsen. Hun synes rett og slett at biler er fine og har lyst til å ha egne hun kan «mekke på». Derfor er hennes råd til andre tiendeklassinger som skal velge karrierevei tydelig:
– Ikke følg alle andre; velg den veien du vil, og våg å gå litt utenfor komfortsonen, prøv noe nytt! Jeg har ikke angret på dét, tvert om er jeg veldig fornøyd med at jeg valgte yrkesfag. Det er mange muligheter for videre utvikling, men foreløpig er planen min egentlig bare å bli hos Volmax!
Visste du dette om mekaniker, tunge kjøretøy?
Som mekaniker innen «Bilfag tunge kjøretøy» har du mange muligheter for karriereutvikling. Tunge kjøretøy inneholder et bredere spekter av mekaniske, tekniske, elektriske og digitale komponenter, noe som gir deg en allsidig og omfattende kompetanse sammenlignet med lette kjøretøy. Volmax er en av Norges ledende forhandlere av Volvo lastebiler, du kan lese mer om Volvo Trucks her.